“Sebesar-besar kebajikan itu ialah berakhlak dengan akhlak yang baik, dan dosa itu ialah perasaan bimbang dalam jiwa dan engkau tidak suka keadaan itu diketahui oleh orang lain”.

Monday, September 22, 2008

A Touch From A Caring Hand









Sedikit flashback, last 16th August 2008 (Saturday), my TBT members and me had a trip to an orphanage house in Sabak Bernam. Actually this is one of our 3 main projects after attending the TBT course in last March.



Awal pagi kitorang dah sampai, budak2 tu pun belum bangun lagi. Warden asrama terpaksa jerit minta diorang turun ke dewan bersebelahan asrama. Kesian gak kt bebudak tu, sebab that is the first day of school holiday and they have to wake up early menerima kehadiran kitorang. Yelah just imagine there are 43 of us...lebih kurang sama ramai dengan budak2 tu sumer.

So aku selaku MC tak rasmi memulakan acara pembukaan majlis. Majlis dirasmikan oleh Pengarah Projek. Selepas pembukaan, kitorang breakfast dulu nasi lemak (sambalnya sedikit masam dan ade yg komplen nasinya juga sedikit mentah) dan air teh . Then, continue dengan Ice Breaking activity di badminton court...fun activity. One of the committee yang handle..4 star to him. Tak sia2 aku assign dia untuk handle aktiviti ni..heheh. tapi kalau tengok gambar kat atas tu cam team kitorang yang syok lebey.

Then, kitorang bagi first aid training . At least diorang dpt gak blaja something ..new skills yg boleh digunakan especially bila kecemasan. Dalam sesi ni, they have to go to 5 stations dan belajar various First Aid techniques. Lunch, kiorang makan KFC jer, aku sempat tumpang mandi manda kat asrama budak2 tu..teringat masa skolah2 dulu.
Sebelah petang pulak, kitorang buat aktiviti dalam dewan...mari berbalas pantun, teka peribahasa dan spelling contest. Aku handle berbalas pantun, aku siap dera lagi budak2 tu suruh pakai kain batik ngan bunga bila nak menjawab pantun Paling aku takleh lupa bila ade sorang budak ni..shida namanya. She was so tempered dan upset bila ada someone boo group dia pasal salah bagi jawapan. Dihempasnya buku dan dibentak2kan kaki dia..budak2. Dan Patimoh (fatimah)...a chubby 11 years old kid..very d sporting. Suruhlah baring ker...menyanyi ker..berlakon ker..confirm di akan buat. Ada di antara kanak2 ni memang takde langsung sedara mara dan ada yg masih ada relatives..of course i was a bit touched by their sincerity dan ke'manja'an mereka.

Maybe coz jiwa dan naluri keibuan aku ...activity ends at 6.00pm and we leave them with a hope that we will come back in future..majoriti pengsan (tido)..kepenatan yg amat sangat.

No comments:

Sharing Is Caring