“Sebesar-besar kebajikan itu ialah berakhlak dengan akhlak yang baik, dan dosa itu ialah perasaan bimbang dalam jiwa dan engkau tidak suka keadaan itu diketahui oleh orang lain”.

Wednesday, July 13, 2011

Pi Cari Krojer..Dok Menong Je..Ngabihkan Beras je..

udah lame juge gue nggak update ya!! Capek..dah 2 weekend all out buat recruitment di luar perak. Payah sekarang nak cari pekerja..terpaksa redah kampung cari orang nak kerja..dasat tul. It's an employee market now..market kerja cari pekerja..bukan lagi orang cari kerja!!
masuk kuar kampung..sampai ke hujung sempadan dan sikit lagi nak masuk ke celah hutan cari orang...tapi resultnya hampeh. Semua nak usha line dulu, nak test market..kesimpulan aku akhirnya..budak2 zaman sekarang sumer nak krojer senang..birolah tak pandai buat kerja pun tapi tetap nak kerja yang hebat2, yang kalo boleh 5-6 angka gaji..nak krojer senang. Huh...yelah sangat. Aku dulu krojer jer pe yang ada dulu, operator pernah..zaman tunggu SPM, part time di 7E (biorlah krojer seminggu jer pun)..part time kat bakery, siap pernah jual t-shirt and buat katering lagi nganto kat hostel di UPM dulu..naik ler skuter merah kesayanganku merempit senja-senja jual nasi goreng, mee goreng and mihun goreng kat student...penat Tuhan jerlah yang tahu.

Actually seronok bekerja nih...it's about satisfying your own self esteem...biorle krojer tukang sapu atau tukang urut pun. Janji puas hati you...Allah swt kata kerja tu ibadah..yang pasti bior halal dan tidak menyalahi agama...janganler pulak gi jadi GRO..atau krojer kat air asia yang pakai skirt kalo boleh nak belah sampe pangkal peha..or jaga kaunter jual arak, najis dadah..tipu orang and etc..tu pun sebab aku berenti krojer 7E dulu...asal midnite jer..datangler minah2 datang nak beli minuman setan tu..tahanlah aku kerja seminggu. Tak sanggup yob...dok memegang botol2 stout mak stout tu sumer...

Ni kakak aku dah sibuk panggil aku wat carrier talk to bunch of engineering student yang tengah dlm preparation untuk gi obersi...kakak aku ckp budak2 ni blur..tak tahu cabaran dan mentally not ready to jump into hell of the actual scenarios...uishhh..payahler kalo gitu. Selalu aku bgtau kakak....bagitau budak2 engineer ni deme kena belajar how to handle pressure..dan jangan sesekali anggap diri baguih compare ngan operator kilang yang dah berbelas tahun krojer pegang mesin!! Those people..are the cream and juice of the company. Aset besau!! Basic core tools harus ade...nak com dengan bos, nak satisfy customer..nak satisfy anak buah....berat memang berat tp berbaloi-baloi tipah.
For SPM leavers yang sedikit dropout...what the heck. Cari dan rebutler krojer yang ada...mat indon pun boleh beli rumah tanggung anak pinak kat rumah..mat bangla pulak boleh beli emas sebesar sauh kapal..takkan kita anak melayu tak boleh kut.

Buang-buangler ego dan kemalasan yang dah berkarat tu...jangan manja sangat dan jangan asyik nak tukau kerja jer...and bottom line always be good in what you do!!..




No comments:

Sharing Is Caring